Duanwujie

Dziś święto 5 dnia 5 miesiąca wg chińskiego kalendarza rolniczego. Jest kilka wersji tłumaczenia o co w tym święcie chodzi, ale chyba najpopularniejsza jest ta, że jest to upamiętnienie samobójczej śmierci słynnego poety, Qu Yuana, który rzucił się do rzeki z rozpaczy po rozłące ze swym panem.. (uee), ale chyba też z troski o losy kraju (to już lepiej) – nie pamiętam dokładnie. 😉 Z innych wersji ciekawa jest ta o święcie totemicznego smoka ludów autochtonicznych zamieszkujących tereny państw chińskich Wu i Yue. Niezależnie od tego jaka jest prawdziwa geneza, ważne jest, że w ten dzień, a jest on dniem już teraz w Chinach wolnym od pracy (mają zatem długi weekend), je się zhongzi (czyt. dżungdzy). 🙂 Zhongzi to kupka ryżu kleistego gotowanego z nadzieniem (mięsnym lub nie) zawiniętym w liście bambusa, lotosu, czy innej trzciny.  O, tak to wygląda:

prawdziwe domowe zhongzi

Te były z nadzieniem mięsnym i w liściach bambusa. Robili koledzy i koleżanki z pracy, w tym kucharz, który za młodu ćwiczył na wschodnich przedmieściach Szanghaju tradycyjne Yingzhao quan (styl szponów orła). Dobre były. Fajnie, gdyby można było popić w tę ciepłą pogodę np. piwem ananasowym, ale to marzenie ściętej głowy.  🙂

Świeżutkie zhongzi smakują nieźle, ale po prawdzie przeciętny Polak raczej się tym zażerał nie będzie.

Podczas Duanwujie na Południu organizuje się też wyścigi smoczych łodzi – to też jest z tym łączone, ale to już wykracza poza obręb moich obchodów tego święta. 😉

Następny wpis, mam nadzieję, że już naprawdę będzie o chuojiao. :p

Ngondeg

Reklamy
  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: