Ceremonia Baishi

Dziś napiszę o ważnym, jeśli nie najważniejszym wydarzeniu, jakie miało miejsce w naszej szkole na przestrzeni ostatnich kilku lat. Pierwszego czerwca w warszawskiej Restauracji Pekin, przy ul. Senatorskiej miała miejsce ceremonia przyjęcia 9 osób w poczet formalnych uczniów Marka Klajdy i tym samym wejścia do rodziny chuojiaofanzi naszej linii. Czym jest i co daje baishi – pokłonienie się nauczycielowi? Przede wszystkim jest to formalne potwierdzenie szczególnej relacji pomiędzy uczniem a nauczycielem tradycyjnie wzorowanej na rodzinnej relacji ojciec-syn/córka. Jest to potwierdzenie chęci nauki u nauczyciela po wstępnym, często nawet kilkuletnim okresie próbnym, kiedy to jedna i druga strona ma czas na poznanie się nawzajem. W przypadku ucznia ten czas służy również lepszemu poznaniu stylu i dokonaniu wyboru, co do dalszej drogi. Nauczyciel zaś poznaje charakter ucznia i przekazuje materiał podstawowy. Żeby nie było wątpliwości.. Nie każdy, kto chce, może być przyjęty. Decyzję podejmuje zawsze nauczyciel. Przejście przez baishi i wejście do grona zaufanych uczniów daje dostęp do głębszych pokładów jego wiedzy. Oczywiście nie bezwarunkowo. 🙂 Ceremonia baishi jest pieczętowana umową i nakłada obowiązki na obie strony. Tuż przed przedwczorajszą ceremonią nasz mistrz w ciekawej przemowie przybliżył wszystkim obecnym charakter baishi jako elementu tradycji kultury chińskich sztuk walki i jej rolę w zachowaniu ciągłości przekazu danej sztuki.

Co do tegorocznej ceremonii, to jest ona drugą po tej z roku 2007, gdy również korzystając z obecności mistrza została przyjęta przez Marka pierwsza grupa uczniów naszej szkoły. W tym ja. Tym razem byliśmy świadkami ceremonii nieco bardziej złożonej niż ostatnio, choćby przez to, że część przystępujących do baishi zostało formalnymi uczniami zarówno naszego shifu – Marka Klajdy, jak i Piotra Osucha, nota bene również ucznia Hong Zhitiana. Stało się tak dlatego, że osoby te (konkretnie 6) przez długi czas były z Piotrem związane przez naukę stylu Hung gar pod jego okiem zanim zaczęły trening chuojiao u Marka. Trochę zawiłe, ale ostatecznie w rodzinach jakie znamy z naszego życia też mają miejsce różne nietypowe sytuacje. Na marginesie napiszę jeszcze, że znak hung/hong z nazwy stylu Hung gar, czy Hung kuen jest taki sam, jak znak będący nazwiskiem naszego mistrza. Oczywiście zbieżność przypadkowa. Żeby było śmieszniej poprzednie pokolenia mistrzów naszej linii chuojiao miały jakoby żyć raczej w zgodzie i na usługach panującej ostatniej dynastii Qing, niż myśleć o jej obaleniu, a Hung gar oparty jest, wiadomo, na idei zniesienia rządów mandżurskiej dynastii Qing i przywrócenia etnicznie chińskiej dynastii Ming. 🙂 Wystarczy dygresji.. Szczegółowego opisu ceremonii nie będę podawał, za to zamieszczam niżej parę wybranych fotografii (głównie autorstwa Ryśka):

Hong Zhitian, Marek Klajda, Piotr Osuch

wstępna pogadanka

zapalenie trociczek przed tabliczką naszego shitai – Wu Binlou

Tomek wręcza koperty z zobowiązaniem i pieniędzmi Markowi

pokłon przed shitai

Shiye przyjmuje czarkę z herbatą

podanie kopert z zobowiązaniem i pieniędzmi dla shifu

pokłon przed shiye – Hong Zhitianem

Hong Zhitian przyjął właśnie herbatę od Konrada

wręczenie kopert shifu

herbata dla mistrza

wręczenie kopert shifu Piotrowi Osuchowi

koperta z pieniędzmi (hongbao) dla mistrza

nasi nauczyciele oraz starzy i nowi uczniowie 🙂

Marek przemawia

Potem było żarcie i picie. O dziwo mistrz nawet coś mruknął, że żarcie trochę przypomina chińską kuchnię, co w jego ustach znaczy, że było całkiem przyzwoicie. 😉 Podejrzewam, że dla dziewięciu nowo-przyjętych (9, jak dziewięć gałęzi – jiuzhizi!) zapamięta ten dzień. 🙂

Ngondeg

Reklamy
  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: