Dziś Yuanxiaojie, czyli Pierwsza Pełnia

U nas pełnia wypada jutro ok. godz. 21, ale Chińczycy dziś -15 dnia pierwszego miesiąca kalendarza rolniczego – obchodzą to święto. 元宵节 – Yuanxiaojie –> Yuan – pierwsza (albo pierwszy, jeśli przyjmiemy, że chodzi bardziej o pierwszy miesiąc); xiao – noc (mowa o pierwszej nocy z pełnią), jie – święto. Czyli święto pierwszej pełni, albo pełnia pierwszego miesiąca. Na jedno wychodzi. Księżyc w pełni, wiadomo, krąglutki,  zatem Chińczycy zwykli tego wieczoru jeść sobie tangyuan – kuleczki z ryżu kleistego, najczęśćiej z nadzieniem, które tego dnia zowią się – nomen omen – yuanxiao i wyglądają niczym ów pierwszy wiosenny miesiac. 🙂 A jak jest coś krągłe, czyli pełne, to już się może kojarzyć z dostatkiem. Na dodatek kuleczki w zupce – tangyuan, brzmią podobnie do słowa tuanyuan, czyli zgromadzenia rodzinnego.  Bycie w kupie pełną (i liczną), dzieciatą rodzinką, to dla Chińczyków pełnia szczęścia. 🙂

yuanxiao

moje domowe przez żonę zrobione 🙂

O, tak te kuleczki wyglądają. Żeby sobie takie zrobić potrzebne są: mąka z ryżu kleistego, woda, cukier, rodzynki, orzeszki ziemne, czarny sezam [z nadzieniem można na różne sposoby kombinować zresztą], i.. Chinka, która pomoże to wszystko skleić i ugotować. 😉 Nie pomylić z Wietnamką, bo zdaje się, że akurat tego u siebie nie mają. Mam takie podejrzenie, albowiem wczoraj poszedłem do wietnamskiego spożywczaka na Bakalarskiej, i gdy spytany przez miłą panią Wietnamkę o cel zakupu tej mąki, odpowiedziałem, że do robienia kuleczek na święto pierwszej pełni, to nie mogła skojarzyć jakoś. Powiedziała, że Wietnamczycy zapalają tego dnia lampiony, czym mi przypomniała, że to  święto jest również zwane dengjie – świętem lampionów i faktycznie się je zapala w Chinach. Mówiła też coś o swego rodzaju pączkach, które się robi wiosną, ale trochę później. Tak więc albo te tradycje sie ciut różnią.. albo się zupełnie nie zgadaliśmy, co niewykluczone też jest. 🙂

Skoro pełnia u nas dopiero jutro, możecie jeszcze spróbować sobie zrobić i zjeść (w razie czego dam dokładniejszy przepis). Tym bardziej, że jeśli pogoda się nie zmieni, to jedynym księżycem, którego będzie można sprowadzić do dolnego dantian będzie ten w postaci yuanxiao. 😉

A, zapomniałbym.. Yuanxiaojie to ostateczny deadline na składanie noworocznych życzeń.. Po piętnastym już po ptokach. 😉

Ngondeg

Reklamy
    • KO
    • Luty 24th, 2013

    mnie też wszystko co pełne i krągłe dobrze się kojarzy. Póki co jestem w Brennej i tu w górach mam bliżej do księżyca niż wy. Pozd KO

    • O..jak masz dobrze.. Niech Twój księżyc będzie krągły niczym piłeczka Taryfiarza. 🙂 Pozdrów starych znajomych. Thx!

    • t0mpre
    • Luty 27th, 2013

    pomorze domaga sie przepisu !

    • OK. Zrobiłem naprędce:

      PRZEPIS

      Ilości i czasy są przybliżone. Na fotkach farszu jest znacznie więcej niż było trzeba, więc należy je traktować poglądowo. No i mozna improwizować z nadzieniem – np. użyć skórek pomarańczy czy czegoś. 🙂

        • tpro
        • Luty 28th, 2013

        Wdzięczności !!!
        to bardzo miły prezent (przyjmijmy że noworoczny mimo ze po pełni) naprawde wielkie dzięki!
        no i oczywiście zachęcam do publikowania innych ciekawych ichnich przepisów kulinarnych!

  1. Spoko. Daj znać, co z tego wyszło. Możesz zrobić fotkę. 🙂 To będzie ciekawe. Więcej przepisów nie będę raczej wrzucał, chyba, że by coś naturalnie wyszło, bo muszę trzymać pozory, że to blog o chuojiaofanzi jednak mimo wszystko jest. 😉

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: